Wat zijn de valkuilen bij het ontwerpen van multifunctionele daken?

De architect heeft het dak (gelukkig) ontdekt. En logisch, want men kan zoveel op platte daken. De vijfde gevel geeft de mogelijkheid tot biodiversiteit in de stedelijke gebouwde omgeving. Dit zijn niet alleen vegetatiedaken – intensief of extensief – maar ook de combinatie met retentiedaken geeft vele mogelijkheden. Combineert men dit met recreatie op daken (met terrassen en eventueel parkeren) dan bereik je wel het optimum in het gebruik van daken.

Zeker ook het feit dat tijdelijke berging van regenwater op daken, na steeds heviger wordende regen-/stortbuien, een uitstekende oplossing is die platte daken kunnen geven. Immers de dichtbebouwde binnensteden, met veel verhard oppervlak, kunnen de steeds grotere hoeveelheid regenwater niet meer aan. Rioleringssystemen zijn hierop niet meer berekend.

Op deze wijze ontworpen multifunctionele daken geven in het stedelijke gebied natuurlijk ook een belangrijke bijdrage aan het reduceren van de temperatuur in de stad op een warme zomerse dag (het “urban heat island effect” oftewel in goed Nederlands het “hitte-eilandeffect” )!

Duurzame toepassingen op lichtere platdak dakconstructies

Luchtzuiveringsdak
Luchtzuiveringsdak

Multifunctionele daken zijn niet altijd mogelijk of wenselijk. Bij toepassing van lichtere draagconstructies zijn de mogelijkheden beperkt. Echter, zoals in een eerder blog al is aangegeven heeft het legio voordelen om op dit soort platte daken PV-panelen aan te brengen. Luchtzuiverende daksystemen of zonreflectie daken zijn ook prima toepassingen op dit soort lichtere daken (ga ik in een volgende blog dieper op in). Keuze genoeg om daken meerdere duurzame functies te geven naast die primaire functie van waterdichting. Voordeel van deze laatst genoemde toepassingen is dat het dakbedekkingssysteem visueel geïnspecteerd kan worden. Eventuele oorzaak van lekkages is dan snel te lokaliseren. Dit geldt natuurlijk ook voor traditionele daken in het warmdaksysteem! Bij multifunctionele daken is dit echter duidelijk anders!

De dakbedekkingsconstructie i.c.m. multifunctionele daken

Om de waterdichting van multifunctionele daken is het mij in dit blog te doen. Want het moge duidelijk zijn dat,  met al deze uitstekende toepassingen, deze daken natuurlijk onder alle omstandigheden wel duurzaam waterdicht dienen te blijven functioneren! Daarbij speelt ook het goed blijvend thermisch functioneren van de dakconstructie een belangrijke. Je moet er niet aan denken om met lekkages te worden geconfronteerd. Zoeken naar de oorzaak is onbegonnen werk. Alleen al het feit dat een mooi ontwikkeld dak moet worden afgebroken om bij het dakbedekkingsconstructie te komen voor het uitvoeren van inspecties of reparaties.

Welke eisen dient men te stellen aan de dakbedekkingsconstructie van multifunctionele daken?

Bij multifunctionele daken dien je in de dakbedekkingscontructie extra zekerheden te bouwen. Het traditionele warm-dak is uit den boze. Alleen het zogenaamd omgekeerd dak met geëxtrudeerd polystyreen schuimisolatie (XPS) of het warmdak met cellulair glas (CG) of cementgebonden geëxpandeerd polystyreenschuim (C-EPS) afschotmortel geven voldoende zekerheid op succes.

Even voor de duidelijkheid:

  • Een dakbedekkingssysteem is de waterdichte dakbedekking inclusief door-/afvoeren, dakrand afwerking, wijze van bevestiging e.d.
  • Een dakbedekkingsconstructie is het dakbedekkingssysteem inclusief isolatie en eventueel dampremmende laag e.d.

Graag wil ik in een volgend blog invulling geven aan de technische oplossingen met alle “ins en outs”!

 

bestekservice TotaalDakConcept

Bram Kranenburg

DakAdviesKranenburg, adviseur TotaalDakConcept

 

Deel dit bericht via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Volg ons:

Meer berichten